maandag 18 april 2016

Frame en trucks voor NZH A600

Na de grote truck-revisie van de tweeassers is de bouw van een nieuwe tram begonnen, te weten een NZH-tweelingstel. (Foto op de site van Historisch Genootschap De Blauwe Tram.)


 De wagenbak zal in kartonbouw worden uitgevoerd: onderdelen tekenen met Inkscape, uitprinten, op bristolkarton plakken en samenbouwen. Alweer tweeënhalf jaar geleden maakte ik een proefstukje. 


Voordat we de twee bakken gaan bouwen, maak ik eerst een messing onderstel: de drie trucks (draaistellen), waarop een tweedelig frame van stelbalken rust. Bij het grote voorbeeld waren beide buitenste trucks gemotoriseerd, en onder de geleding zat een loopdraaistel. Ik doe het net andersom: het motordraaistel zit onder de geleding. Dat ziet er dan zo uit:

Motortruck NZH A600 1:45

De twee motoren zijn traction units van ABC Gears. Ze staan rechtop, omdat de geleding zelf een smalle vouwbalg is. Tegenwoordig zijn de geledingen bijna even breed als de wagenbak, maar 75 jaar geleden waren de ontwikkelingen nog niet zo ver voortgeschreden. De ontwerpers lieten zich inspireren door de 'harmonica' tussen D-treinrijtuigen. Als je de motortruck op de tekening plaatst, zie je dat de geleding geen ruimte biedt voor de motoren. De motoren vlak leggen aan de voor- en achterzijde van de truck kan ook niet, want dan zijn ze zichtbaar op de balkons, waarvan ik de deuren aan één zijde open wil laten, zoals op veel foto's. Daarom staan de motoren rechtop in de wagenbakken. Ze blijven ruim onder de vensterbanken, dus een vrije doorkijk is mogelijk.


Motortruck NZH A600 1:45

De twee loopdraaistellen worden op dezelfde manier gefabriceerd: twee messing wangen, waartussen de assen draaien in stevige messinglagers. De wiegbalk, bij het voorbeeld een U-balk, wordt gevormd door twee L-profielen. (Ik had geen U-balk van de juiste maat in huis.) De (stoom-)tramwielen zijn afkomstig van Philotrain.

 Frame en trucks NZH A600 1:45

Dan het frame. Net als bij het voorbeeld is dat gemaakt van U-balken met de open zijde naar binnen.

 Frame en trucks NZH A600 1:45

Uit de tekeningen die ik van JanHdH kreeg, is duidelijk op te maken dat de bakken op de middentruck een gezamenlijk centraal draaipunt bezaten. Het was dus geen Jakobsdraaistel met twee oplegpunten. En dit is het resultaat tot nu toe:

 Frame en trucks NZH A600 1:45 Frame en trucks NZH A600 1:45

De stelbalk ter hoogte van de balkons wordt pas weggeslepen als de tredebakken eronder zitten. Die moeten ervoor zorgen dat het onderstel niet gaat buigen ter hoogte van de balkonvloer. Het rijdt al prima, met stroomafname alleen op het motordraaistel.

Het vervolg:
- beide kopdraaistellen ook voorzien van stroomafname
- uitgebreid proefrijden op Schragenhave: kan hij door 't wissel, en door de krappe boog het viaduct in?
- detaillering trucks: bladveren, baanruimers
- pantograaf bouwen - en dan de bakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten